skip to Main Content
kaasmaker

CONO kaasmakers

De CONO kaasmakerij bevind zich in de Noord-Hollandse Beemsterpolder staat aangeschreven als de ‘groenste’ kaasmakerij van de wereld. Hier worden de meest innovatieve technieken gecombineerd met traditioneel handwerk. De wrongel wordt bijvoorbeeld met de hand geroerd. Daarnaast is CONO vooruitstrevend in de stimulatie van weidegang.

Bekijk website

kaasmaker2

Rouveen Kaas

In het dorpje Rouveen, in het oosten van het land bevindt zich al meer dan honderd jaar een coöperatieve zuivelfabriek. Terwijl de omgeving gekenmerkt wordt door hun traditionele cultuur en klederdracht, staat de kaasmakerij bekend om haar creativiteit en innovatief vermogen. De coöperatie produceert een veelzijdig scala aan producten.

Bekijk website

kaasmaker3

De Graafstroom

Zuivelcoöperatie De Graafstroom staat al sinds 1908 in het Zuid-Hollandse plaatsje Bleskensgraaf. Een zuivelfabriek ‘voor boeren, door boeren’, waar van eerlijke melk kazen worden gemaakt. Bleskensgraaf ligt in de Alblasserwaard, een streek die bekend staat om haar groene polders. In deze zuivelfabriek wordt onder andere onze Royal Blue geproduceerd.

Bekijk website

kaasmaker4

Biokaas Kinderdijk

In het Zuid-Hollandse plaatsje Kinderdijk, tussen de wereldberoemde molens, bevindt zich de kleinschalige kaasmakerij van Biokaas Kinderdijk. Door haar unieke locatie komen er toeristen uit de gehele wereld over de vloer. De kaasmakerij is met name gespecialiseerd in de productie van biologisch vegetarische kazen.

Bekijk website

kaasmaker5

Fam. Verweij

Het kaasmaken zit de familie Verweij, bewoners van de Elizabethhoeve in IJsselstein, in de genen. Al tientallen jaren worden hier rauwmelkse kazen gemaakt, die hun weg naar de speciaalzaken zonder moeite vinden. De koeien lopen als het even kan van maart tot november buiten, wat zorgt voor eiwitrijke melk. Verweij heeft al verschillende prijzen gewonnen met zijn kazen.

Bekijk website

kaasmaker6

Fam. v/d Poel

Hugo en Marije van der Poel zijn de derde generatie die kaasmaken op hoeve Waterrijk. De boerderij bevindt zich op een 70 ha groot eiland, temidden van de Kagerplassen. Vervoer van en naar de boerderij gebeurt dus met de boot. Hugo en Marije maken rauwmelkse kazen en gebruiken hiervoor nog traditionele houten vaten. Ze zijn met name bekend met hun Boeren Goudse Oplegkaas.

Bekijk website

kaasmaker7

Fam. v/d Geest

Jos en Annelies zijn de vierde generatie kaasmakers op de Drie Ambachtshoeve. Hier worden de unieke jumbo’s van maar liefst 65 kg gemaakt. Jos is al vanaf zijn 22e jaar boer, en heeft zichzelf door de jaren heen een plaats verworven binnen de kaasmarkt. Op de boerderij worden vier jumbo’s per dag gemaakt. Jos’ motto is: “Geen kolder, maar passie uit de polder!”.

kaasmaker8

Fam. van Dieijen

Het kaasmaken is Joost & Yvonne van Dieijen met de paplepel ingegoten. Woonachtig op de Arcadiahoeve in Bodegraven zijn ze al de vierde generatie kaasmakers. De familietraditie laat zich goed proeven! De Arcadiahoeve liggen temidden van ca. 85 hectaren land, waarvan het sappige gras het dagmenu vormt van de circa 380 melkkoeien.

Bekijk website

kaasmaker9

De Gelder

Kaas- en zuivelboerderij De Gelder bevindt zich in het kleine Friese plaatsje Tynje. De boerderij is bekend om hun rauwmelkse ‘Hollandse Emmentaler’, een lekkere boerengatenkaas. Het bedrijf bestaat uit een melkveehouderij met zo’n 220 melkkoeien, en een zuivelbedrijf waar Anne en Jenny Vogel zich elke dag inzetten voor de allerlekkerste kazen.

Bekijk website

kaasmaker10

Fam. van Eijk

In het Groene Hart, langs het riviertje de Vlist staat kaasboerderij Van Eijk. Van de melk die de zestig melkkoeien geven maken Adrie en Henriëtte rauwmelkse kazen. Voor de bereiding wordt nu gebruik gemaakt van authentieke houten vaten. De kazen wegen twintig kilo en zijn al verschillende keren in de prijzen gevallen bij de Cum Laude keuringen.

Bekijk website

kaasmaker11

Fam. Noordam

Zuivelboerderij Noordam in het Betuwse Hellouw is een echt familiebedrijf. Het wordt gerund door de broers Peter en Johan met hun beide vrouwen. In de jaren ’80 is de boerderij begonnen met ongeveer 60 koeien, inmiddels worden er tweemaal daags driehonderd koeien gemolken. Op deze boerderij worden o.a. de Vivaldi’s gemaakt.

Bekijk website

kaasmaker12

Fam. v/d Bas

Rundvee- en zuivelboerderij Van der Bas bevindt zich in het Groene Hart van Nederland in het plaatsje Nieuwerbrug. De hele familie is betrokken bij het kaasmaken, zowel moeder Van der Bas alsook Cor, Adrie, Irene en ook de kinderen doen al mee. De rauwmelkse kazen worden gemaakt volgens het ‘kruimel’principe.

Bekijk website

kaasmaker13

Fam. Slob

Familie Slob ‘boert’ in het Zuid-Hollandse plaatsje Giessenburg, in de Alblasserwaard. De boerderij is al vele jaren in de familie, maar doordat er geen groeimogelijkheden waren op de oude locatie is in 2011 een geheel nieuw agrarisch bedrijf gebouwd. Het is met recht een ‘familiebedrijf’, want Zuivelboerderij De Vlag wordt bemand door drie broers: Fokke, Anne en Cees. Alle melk van het bedrijf wordt verwerkt tot kaas, met als specialiteit kruidenkaas.

kaasmaker14

Fam. Pennings

Zuivelboerderij Pennings ligt in het polderlandschap tussen Leiden en Haarlemmermeer. De boerderij is ontstaan rond 1930 en er worden zo’n 55 melkkoeien gemolken. Vanaf het prille begin is er begonnen met het maken van kaas, welke ook direct aan huis werd verkocht. Boer Corné maakt zijn kazen rauwmelks.

Bekijk website

kaasmaker15

Fam. Vendrig de Wit

André en Jacqueline hebben de boerderij in Montfoort overgenomen van de ouders van Jacqueline. De oorspronkelijke naam was ‘Koornzicht’, omdat er vroeger koren voor het huis werd verbouwd. De kaasmakerij is in het oude achterhuis. Het is een heus familiebedrijf: zelfs de vader van Jacqueline (81 jaar) is nog steeds actief met het poetsen en coaten van de rauwmelkse kazen.

kaasmaker16

Fam. de Bruin

Kaasboerderij De Bruin wordt bewoont door Jaap en Lineke, de derde generatie op de boerderij. Deze vijftigers hebben ongeveer vijftig melkkoeien, waarvan alle melk wordt verkaasd. De kleinschaligheid van het bedrijf zorgt ervoor dat de koeien veel aandacht krijgen. Ze lopen 7-8 maanden per jaar buiten, waarvan zes maanden dag en nacht.

kaasmaker17

Fam. Boonzaaijer

Op boerderij Horstbrande, gelegen in het glooiende landschap tussen Achterberg en Rhenen, woont een kudde van zo’n tweehonderd Friese melkschapen. Boer Gerrit groeide van kinds af aan op in het boerenbedrijf, en besloot op een gegeven voor zichzelf te beginnen met 130 lammeren. Inmiddels worden er elk voorjaar zo’n veertig lammetjes geboren, en wordt de melk verwerkt tot schapenkaas.

Bekijk website

kaasmaker18

Fam. van Schie

Jan en Roos van Schie maken biologische boerenkaas op hun boerderij De Eenzaamheid in de Zwanburgerpolder te Warmond. Dit is een eiland in de Kagerplassen, waardoor ze alleen per boot of met hun eigen veerpont bereikbaar zijn. De roodbonte koeien grazen in de bloemrijke weilanden, en de boerderij is vooruitstrevend in de bescherming van broedende weidevogels.

kaasmaker19

Fam. Heemskerk

Boris en Ellen zijn de vierde generatie Leidse kaasmakers op boerderij De Morgenstond in Warmond, gelegen aan de Kagerplassen. Van de melk van de circa 75 roodbonte koeien worden traditionele Boeren Leidse sleutelkaas gemaakt. Fam. Heemskerk zijn ook één van de makers van de boeren Leyden die is opgenomen in de Ark van Smaak van Slow Food.

Bekijk website

kaasmaker20

Fam. Hooikaas

Kaasboerderij Hooikaas staat in de waterrijke polders van Ottoland, gelegen in het Alblasserwaardse plaatsje Ottoland. Op de boerderij worden verschillende soorten kaas gemaakt, waaronder kilo’s en pondjes. Deze worden door boerin Paula aangekleed en ingepakt tot ‘kaaspoppen’. Deze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar en erg leuk om cadeau te doen.

kaasmaker21

Fam. Castelijn

Familie Castelijn is woonachtig in het prachtige, waterrijke Rijpwetering, gelegen aan de Kagerplassen. Op de boerderij worden zo’n honderd koeien gemolken. De koeien hebben weidegang en kunnen heerlijk ‘chillen’ op de waterbedden. De melk wordt verwerkt tot stukskaasjes van 500 gram en 1000 gram, leuk voor toeristen of als kadootje.

Bekijk website

kaasmaker22

Fam. Mulder

Middenin de polder, tussen Melissant en Herkingen ligt het familiebedrijf van Kaasboerderij Mulder. Met de melk van hun eigen koeien bereiden Sjaak, Tonny en Stefan Mulder hier ambachtelijke kaas, en zetten daarmee een ruim 45 jaar durende familietraditie voort. Kaasboerderij Mulder streeft naar een zo duurzaam mogelijke bedrijfsvoering, mede door het gebruik van zonnepanelen.

Bekijk website

kaasmaker23

Fam. Vlooswijk

Boer Jirco Vlooswijk is een jonge veertiger met een boerderij in Montfoort. Hij is de vierde generatie op de boerderij, met wel een hele bijzondere kaasspecialiteit: een Nederlandse roodbacterie genaamd Le Petit Doruvael. Deze naam betekent Door Ruilverkaveling van Elders.

Bekijk website

Back To Top