Familie van der Poel

Rijpwetering
Alleen per boot

Hugo en Marije van der Poel zijn de derde generatie kaasmakers op Hoeve Waterrijk, een boerderij op een eiland van zo’n 70 hectare, middenin de Kagerplassen. Alles en iedereen gaat hier met de boot heen en weer.

Kaas met een kusje van moeder natuur

“Onze koeien lopen zoveel mogelijk dag en nacht buiten, want met vers gras maak je de lekkerste boerenkaas,” vertelt Marije. “Het eiland is helemaal van ons, dus hekken zijn nergens voor nodig. Overal groeien kruiden en bloemen, Zo kiest elke koe haar eigen menu. Ze eten waar ze behoefte aan hebben. En dat proef je uiteindelijk terug in de kaas.”

Op de ouderwetse manier

Elke ochtend, zes dagen per week, begint Marije aan een ambacht dat doet denken aan de middeleeuwen. In houten vaten, met linnen doeken, maakt ze met veel liefde en geduld zo’n 18 kazen per dag. Alleen in december ligt het werk stil. Dan worden de vaten gelakt en geschuurd, zodat ze het nieuwe jaar weer goed van start kunnen gaan.

Boeren Goudse Oplegkaas

De trots van de boerderij is de Boeren Goudse Oplegkaas: een smeuïge, krachtige kaas van 21 kilo, die maar 2 kaasmakers in Nederland maken. Deze kaas heeft meerdere keren platina gewonnen tijdens de Cum Laude-keuringen. Daarnaast staat hij op een heel bijzondere lijst: de Ark van de Smaak. Deze internationale lijst van bedreigd culinair erfgoed wordt beheerd door Slowfood. Deze organisatie zet zich in voor het behoud van traditioneel culinair erfgoed. Het doel van ‘de Ark van de Smaak’ is traditionele recepten en methodes behouden en het maken en eten ervan stimuleren.

Kwaliteit staat voorop

Marije gaat altijd voor de hoogst haalbare kwaliteit. Ze wil er zeker van zijn dat het melken van de koeien zorgvuldig gebeurt. Daarom maakt ze alleen kaas als Hugo de koeien melkt. Toen Hugo zijn sleutelbeen had gebroken, maakte Marije geen kaas, want ze doet geen concessie aan kwaliteit.

Wij zijn een goede match!

“Zo’n 18 jaar geleden begon onze samenwerking met Marije,” vertelt Kees Remijn. “In het begin kochten we een kleine partij kaas, die erg in de smaak viel. Vanaf dat moment zijn we de kazen zelf gaan rijpen. Tegenwoordig zijn wij de enige partij die de Boeren Goudse Oplegkaas van Familie Van der Poel rijpt.”