Kaasboerderij De Gelder
Het begon allemaal in 1962, toen de grootouders van Hans-Peter Vogel op huwelijksreis gingen naar Friesland. Daarna verhuisden ze van Gelderland naar Friesland (daar komt de naam ‘De Gelder’ vandaan) en startten een klein melkveebedrijf met 16 koeien. Inmiddels heeft de boerderij 350 koeien en staan ze bekend om de Tynjetaler en de Gruttepier.
Geschiedenis van de Tynjetaler
De Tynjetaler is één van de bekendste kazen van de boerderij. Het begon ooit met een ‘mislukte’ partij kaas. Kaas weggooien was geen optie, dus werden deze kazen gewoon verkocht onder de naam ‘Boeren gatenkaas’. Maar mensen vonden de kaas zo lekker dat ze er voor terug kwamen. De familie heeft er toen een receptuur van gemaakt en dat is de hardloper die we nu allemaal kennen.
Hans-Peter vertelt
“Wat ik zo bijzonder vind aan ons bedrijf, zijn de mensen. Familie of niet, we delen allemaal dezelfde passie voor kaas. Het is prachtig om te zien hoe dat harde werken in 2023 werd beloond met de Cum Laude Prijs voor onze Gruttepier. Tegelijkertijd houden we het plezier erin door steeds nieuwe dingen te proberen en te blijven vernieuwen. Soms met succes, soms ook niet. Dat maakt het juist leuk!”
Lang, lang geleden
Deze samenwerking dateert al vanaf dat familie Emst begon met kaasmaken. Dat was enige tijd na de verhuizing vanaf Gelderland naar Friesland. Wist je dat de naam van de boerderij daar vandaan komt?
“Om de boerderij destijds te kunnen kopen, moesten ze heel wat obstakels overwinnen. Ze hebben een prachtig plekje bemachtigd, waar in geen velden of wegen een andere boerderij te bekennen is. Op deze mooie plek maken ze de mooiste kazen,” verteld Kees Remijn.




