CONO Kaasmakers
Een grote speler!
CONO Kaasmakers is een begrip in de kaaswereld. In 1901 is deze coöperatie opgericht door een groep melkveehouders uit Noord-Holland. Tegenwoordig zijn ze toonaangevend op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid. Onze Stompetoren kazen worden door de CONO Kaasmakers gemaakt. Het rijpen gebeurt in ons eigen kaaspakhuis, want dat is echt een vak apart.
Hoe maakt CONO Kaasmakers haar productie duurzaam?
Wij zijn er trots op dat de CONO kaasmakerij wordt gezien als één de ‘groenste kaasmakerijen ter wereld’. In de hele keten wordt namelijk gewerkt met aandacht voor mens, dier en milieu. In dit schema zie je hoe ze dat doen.
Een goed voorbeeld hiervan is de CONO stal. Deze heeft onder andere:
- Een emissie arme vloer; door minder ammoniak en methaan blijft de lucht schoner
- Een mono-mestvergister; hierbij wordt verse mest gebruikt voor het genereren van warmte en stroom.
- Houten spanten en het dak afkomstig uit herbebossingsprojecten; voorkomt straling en verhoogt comfort.
- Zachte ligplekken, ruime drinkvoorzieningen en koolborstels zorgen voor ‘koe-comfort’.
De CONO stal is een mooi voorbeeld van hoe deze organisatie zich inzet voor duurzaamheid. Wil je meer weten over de projecten en klimaatambities van de CONO Kaasmakers? Lees meer
Kees Remijn vertelt…
“Er was één klant die telkens specifiek om CONO kaas vroeg. Sindsdien koop ik dus CONO-kaas,” vertelt Kees Remijn. Wanneer Kees na enige tijd vraagt naar een etiket voor op de kaas, weet een verkoper van CONO Kaasmakers daar wel raad mee… Dit was het begin van Stompetorenkaas.




