Booij Kaasmakers

Streefkerk
Generatie 7

Bij de familie Booij zit het kaasmaken al meer dan 300 jaar in het bloed. Marijke Booij vertegenwoordigt met trots de zevende generatie kaasmakers. De melk komt van de geiten van de buren.

Wat maakt Booij Kaasmakers bijzonder?

Marijke wil niets liever dan topkwaliteit leveren en mensen laten genieten van haar kazen. “De kunst is om de mooiste smaken naar voren te laten komen,” vertelt ze.

Om dat te bereiken werkt ze nauw samen met de buren die de geitenmelk leveren, én met ons als kaashandel voor de rijping. Doordat ze van begin tot eind betrokken is bij het proces, zijn haar geitenkazen zoals ze zelf zegt, ‘mooi in balans’. Fris, kruidig, niet te zout en niet té ‘geitig’.

Marijke als kaasmaker

“Ik had nooit gedacht dat ik ooit kaasmaker zou worden,” vertelt Marijke. Ze studeerde af aan de hotelschool. Een wereld van gastvrijheid, niet van pekel en wrongel. Toch sloeg ze een hele andere weg in.

Aan de andere kant van de wereld

Als je aan Marijke vraagt wat het mooiste aan kaasmaken is dan komt ze met een verrassend antwoord: Kaasmaken heeft me op bijzondere plekken gebracht, zoals Thailand. “Ik weet nog goed dat ik ergens in Thailand was, op een superdeluxe resort, met 25 graden op de thermometer. En daar stond ik dan: mensen leren hoe ze kaas moeten maken aan de andere kant van de wereld. Een gekke, maar ook bijzondere ervaring. Om nooit meer te vergeten!”

Onze samenwerking

Al meer dan tien jaar werken wij samen met de familie Booij, of eigenlijk met Marijke. Haar geitenkazen vallen bij onze klanten altijd goed in de smaak. We blijven daarnaast vernieuwen door elk jaar, samen met Marijke, nieuwe seizoen melanges te ontwikkelen.

“In de zoektocht naar ‘geitenkaas van de boerderij’ kwamen we bij Booij Kaasmakers terecht,” vertelt Kees Remijn. Haar broer Willem, die destijds verantwoordelijk was voor het vee, verhuisde in 2016 naar Drenthe en nam de veestapel mee. De kaasmakerij bleef achter. Sindsdien maakt Marijke haar kazen niet meer met melk van eigen vee, maar met melk van de buren. Daar komt ook de naam ‘Buurvrouw Marijke’ vandaan.”