Familie van Dieijen
Familie van Dieijen
Joost van Dieijen is onze kaasmaker in Bodegraven. Hij heeft een lange lijst aan voorgangers: het ‘boeren’ begon acht generaties terug en Joost is de vierde generatie kaasmaker. Zijn kazen vallen goed in de smaak. Kaashandel Remijn haalt hier maar liefst twee keer per week kazen op.
Over het bedrijf
‘Arcadia Hoeve’, zo heet de boerderij. Deze prachtige boerderij ligt midden tussen uitgestrekte weilanden waar zo’n 450 melkkoeien grazen. Van zoveel melk kan heel veel kaas gemaakt worden, en dat wordt ook gedaan! “Alle melk wordt hier verwerkt tot kaas. Dat is toch veel leuker dan wanneer de melk in vrachtwagens wordt afgevoerd? Zo weet je tenminste waar het blijft,” aldus Joost.
Zowel het boerenleven als het kaasmaken is Joost met de paplepel ingegoten. “Ik weet nog dat mijn moeder voor schooltijd al bezig was met het maken van kaas,” vertelt hij. Al van jongs af aan liep hij tussen de koeien en hielp hij in de kaasmakerij.
Het is dan ook een kroon op het werk dat de kaas in 2025 de Cum Laude-prijs won. Een eervolle waardering voor het ambacht dat al generaties lang op de Arcadia Hoeve wordt doorgegeven.
Onze samenwerking
“Onze samenwerking met Joost begon in de winter,” vertelt Kees Remijn. “Vroeger werden er bijna geen boerderijkazen gemaakt in de winter. De smaak van de kaas liet dan vaak te wensen over, omdat de koeien hooi aten in plaats van vers gras. Ik ben toen persoonlijk naar Joost van Dieijen gegaan en heb gevraagd of hij ook in de winter boerderijkaas voor Kaashandel Remijn wilde maken.”
Joost heeft toen gezegd: “Eigenlijk liever niet… maar als ik nu nee zeg, kom je misschien nooit meer terug…” Gelukkig besloot hij het toch te proberen. Vandaag de dag maakt hij, zowel in de zomer als in de winter, nog steeds de lekkerste boerderijkazen voor ons.