Familie Olieman

Reeuwijk
Zo vader, zo zoons

Op het Oud-Reeuwijkse platteland maakt familie Olieman ambachtelijke boerenkazen. Wim Olieman is nu aan zet. Samen met zijn twee zoons Dirk-jan en Bertus zorgt hij voor de 200 roodbonte koeien die in de weilanden rondom de boerderij lopen.

Een echte kaasfamilie

Wim nam het familiebedrijf over van zijn ouders, samen met de passie voor het boerenleven en het ambacht van kaasmaken. Die liefde voor het vak zit diep in de familie: ook zijn broer runt een eigen boerderij mét kaasmakerij. Ook Wims vrouw is een onmisbare kracht in de kaasmakerij. Geen verrassing, want zij komt óók uit een echte kaasmakersfamilie. En de volgende generatie staat al klaar. Beide zonen zijn vastbesloten het bedrijf met evenveel toewijding voort te zetten, samen met hun echtgenotes. Kortom: meer ‘kaasfamilie’ dan dit ga je niet vinden!

De kaas

De kazen van Kaasboerderij Olieman onderscheiden zich door hun volle smaak en smedig zuivel. Dit begint bij de melk. De koeien krijgen zoveel mogelijk vers gras binnen, wat je terug proeft in de kaas. Door de combinatie van ambachtelijke bereiding en het zorgvuldig rijpen in ons eigen kaaspakhuis ontstaat een rauwmelkse boerenkaas van topkwaliteit.

Het begin van de samenwerking

“Mijn eerste bezoek aan de boerderij van familie Olieman staat me nog goed bij,” vertelt Kees Remijn. “Ik moest van die plastic hoesjes om mijn schoenen doen. Dat maak je niet vaak mee bij een kaasmakerijbezoek!” Wim reageert lachend: “Ja, ik moest me natuurlijk een beetje professioneel voordoen, zeker als er zo’n grote kaashandelaar langskomt!”

Kees kwam destijds langs om een lege productieruimte te bekijken. “Ik had het idee om een speciale kaas te laten maken, en Wim had nog ruimte beschikbaar. Die kaas is er toen uiteindelijk niet gekomen, maar Wim hield ‘het deurtje’ open voor de toekomst.” En die toekomst kwam er! Inmiddels beschikt familie Olieman over een splinternieuwe kaasmakerij en leveren ze elke week een groot aantal kazen aan Kaashandel Remijn.