Familie Langeveld

Steggerda
Kaasmaker uit Friesland

In het Friese Steggerda runnen Piet Langeveld, zijn vrouw en hun drie kinderen een melkveebedrijf met circa honderd melkkoeien op zestig hectare grond. Hier maken ze onder andere kazen van maar liefst 65 kilo! Hier zijn ze speciaal voor Kaashandel Remijn mee begonnen.

Het maken van 65-kilokazen

De Holsteinkoeien genieten zo lang mogelijk van het buitenleven. Als het weer het toelaat, gaan ze eind maart de wei in en blijven daar tot november. Na het maken van de kaas rijpen de kazen eerst drie weken op de boerderij. Daarna verhuizen ze naar het kaaspakhuis van Kaashandel Remijn, waar ze nog acht tot negen maanden rustig liggen te rijpen. Het resultaat? Smeuïge joekels van maar liefst 65 kilo.

Dat de 65-kilokazen in de smaak vallen, blijkt wel uit de prijzenkast: deze joekels zijn inmiddels al twee keer bekroond met platina bij de Cum Laude Awards. Naast de grote 65-kilokazen maakt Piet Langeveld ook kazen van 16 kilo en van 30 kilo (Zware Jongens) voor Kaashandel Remijn.

Samenwerking via vakbeurs foodspecialiteiten

Het eerste contact met Kaashandel Remijn ontstond op de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten. Kees Remijn was daar op zoek naar een partner die échte blikvangers kon maken. Piet Langeveld zag dit meteen zitten. Zo begon hij, speciaal voor ons, met het maken van 65 kilo kazen.

Voor deze joekels zijn speciale kaasvaten nodig. Kees wist gelukkig de oude kaasvaten op te sporen van gepensioneerd kaasmaker Jos, de voormalig maker van de 65 kilo kazen, en tevens ook de oom van Piet. Als jongen keek Piet al mee in de kaasmakerij van zijn oom, waar de fascinatie voor die enorme kazen ontstond.

Twee maanden na het eerste contact kon Piet al aan de slag met zijn eigen ‘grote jongens’. Sindsdien rollen de 65 kilo kazen de kaasmakerij uit, op weg naar onze kaasboeren.